onsdag den 9. april 2014

Flashback og tanker omkring hjemmelivet i en storfamilie

Lidt om mig selv og min familie:
Jeg hedder Ditte, er 33 år gammel, gift med Christian og sammen har vi 5 børn, Daniel på 10½ år, Oliver på snart 5 år og Anders og Oscar på næsten 3 år og tilsidst lille Carl på 8 uger. Jeg er oprindelig uddannet sygeplejerske og har stort set været hjemmegående de sidste 5 år.

Jeg har aldrig forestillet mig at jeg skulle blive hjemmegående i en storfamilie. Min ældste søn kom i vuggestue efter 1 års barsel og jeg vendte derefter tilbage  for at færdiggøre mine sygeplejestudier, og derefter arbejdede jeg fuldtid..Da vi så fik 2. barn i 2009, efter 6 år hvor begge forældre havde været udearbejdende forældre  med 1 barn, der nu var blevet skolebarn , var planen også at Oliver skulle i vuggestue. Det kom han også men han havde lige lovlig mange sygedage, faktisk så mange at jeg ikke kunne passe mit arbejde ordenligt som sygeplejerske og valgte tilsidst at søge orlov fra mit arbejde for at gå hjemme med Oliver, der på dette tidspunkt havde været i vuggestue i få mdr. 
Jeg begyndte at opsøge diverse legestuer og fandt faktisk frem til rigtig mange hyggelige og gode legestuer i nærområdet, hvor vi fik vores sociale behov dækket. Vi  var også så heldige at bo lige ved siden af to dagplejemødre, som vi ofte mødtes med på legepladsen, så Oliver kunne lege med dagplejebørnene. Til at starte med var det kun 3 måneder jeg havde meldt Oliver ud af vuggestuen og jeg skulle tilbage på job, men vi begyndte begge at nyde vores hverdag med legestuer, hente storebror tidligt fra skole, bagning og hygge om eftermiddagen med storebror og hans venner og i det hele taget ikke have al den stress og jag i hverdagen og ikke mindst de sygedage vi slap for.Jeg havde slet ikke lyst til at vende tilbage på arbejdet, så jeg opsagde tilsidst i perioden min stilling og meldte Oliver helt ud af vuggestuen. Sikke et frirum, sikke mange skønne dage vi fik sammen, Oliver var stort set aldrig syg (vi snakker altså om lungebetændelser op til 30 gange med tilhørende penicilinkur hver gang), vi fik et nyt skønt netværk og fortsatte i legestuer, havde rolige dage hvor vi bare havde legepladsmaraton i nærområdet og gik på biblioteket, besøgte bedsteforældre osv. Vi besluttede os for at jeg skulle gå hjemme med Oliver indtil børnehavealderen og på dette tidspunkt havde vi lige netop været til nakkefoldsscanning og fundet ud af at jeg ventede tvillinger .
Det var fantastisk og nu skulle jeg da ihvertfald ikke tilbage på arbejd foreløbigt. De her hyggelige og rolige dage med kun 1 barn hjemme og 1 barn vi kunne hente tidligt fra skole skulle snart vise sig at blive langt mere hektiske..
Kort før Olivers 2 års fødselsdag kom vores tvillinger til verden, Anders og Oscar, som kom til at vende op og ned på vores alle sammens hverdag, og jeg skal love for at jeg fik hænderne fulde..
Nu fik jeg rigtigt udlevet min drøm som hjemmegående husmor i en stor familie. Det første år (barslen) skulle vi lige finde os til rette med to små nye babyer i huset og en stor på 2 år der også skulle have sit sociale behov dækket. Vi blev rigtig glade for Messiaskirkens legestue, som vi fast kom i hver tirsdag og Vangede kirkes legestue som vi kom i hver onsdag. Der var masser af jævnaldrende børn som Oliver kunne lege med, og tvillingerne fulgte lidt bare med i barnevognen, blev ammet på skift og sov ellers meget af tiden. Vi havde det første år ikke to biler (dvs min mand havde bilen med på arbejde), så hele det første år med 3 børn hjemme (og 1 i skole) kom vi mest omkring med busser og tog. Oliver elskede at køre med bus og tog og elskede de små samtaler med alle de ældre damer i busserne der om formiddagen.Ellers havde vi selvfølgelig også en del hjemmedage hvor vi kunne fordybe os i kreative projekter, tegne, male lege med biler, bage og se en masse dvd film alt imens mor ammede de små, puttede de små til middagslur i deres barnevogn, og så var der altid gåturen morgen og eftermiddag til og fra skole med Daniel. Det var et projekt i sig selv når vi skulle ud af døren alle sammen, 3 børn i en dagpleje/tvillingevogn, Daniel dengang på løbehjul og så ellers afsted til og fra skole..Åh hvor er vi ikke blevet stoppet mange gange af folk der troede jeg var dagplejemor :)
Vi elskede også at hygge-handle de formiddage efter vi havde afleveret Daniel i skole og lige tage et smut forbi en legeplads på vejen tilbage så Oliver kunne få sig en gyngetur og mor kunne amme en tvilling på en bænk. Man er lidt en blæksprutte når man sådan både skal amme den ene tvilling, gynge det 2 årige barn og vugge barnevognen med den anden tvilling i... Alt i alt var det en rigtig hyggelig men også en hård tid at have to babyer og en 2 årig hjemme. Efter det første år hjemme med alle 3, var Oliver blevet 3 år og vi fandt en rigtig god børnehave til Oliver. Han startede op, men det var en kamp at få ham afsted og på det tidspunkt mere hektisk og hårdt end hvad han egentlig fik ud af det. Vi var på det tidspunkt flyttet til en større bolig (lidt længere væk fra Daniels skole) , men havde samtidig fået os endnu en bil, så jeg kunne aflevere i skole og børnehave..Nu skal jeg love for at vores hverdag blev en anden...Alle 4 børn skulle være klar til afgang kl 7.45 (skal lige siges at far møder kl. 7. så han når ikke rigtig at hjælpe med noget om morgnen), alle 4 børn fastspændes i bilen, Daniel skulle køres i skole, derefter ud til børnehaven med Oliver, for tilsidst at vende hjem for en kort stund, rydde af fra morgenbordet, turbo oprydning i hjemmet alt imens tvillingerne leger lidt for sig selv og afsted igen til legestue og diverse.
Hjem igen, tvillingerne sover til middag, jeg ordner vasketøj og andet og får mig en kaffe og en kort lur. Op igen, ud i bil, hente Oliver fra børnehave, hjem for en stund og afsted igen alle mand for at hente Daniel..Puhaaa. det var en meget stressende periode , ikke mindst fordi Oliver rent faktisk slet ikke ville afsted i børnehave. Tilsidst endte vi igen med at melde ham ud af børnehaven og vente med at starte ham op til tvillingerne ville nå børnehavealderen og de alle 3 kunne starte op samtidig. Det var en lettelse da Oliver stoppede fra børnehaven ( han var der kun 1-2 måneder) for så kunne vi igen få vores hverdag sammen og han elskede jo sin hverdag med sine tvillinebrødre og mig. De næste 2 år (fra Anders og oscar var 1-3 år, og Oliver var 3-5 år) har været den bedste hjemmegående periode i mit liv. Det er blevet lettere jo ældre de er blevet at have dem hjemme og have alle 3 med på tur:) Men de sidste to år har vi simpelthen stortrivedes alle sammen. Daniel er blevet så stor at han selv tager bussen til skole. Det gør ham lige et par cm højere at han selv tager bussen og det har lettet mig en del ikke at skulle spurte ud af døren 7.45 hver morgen med alle 4 børn i bilen.
Vi har kunne have hyggelige morgener herhjemme indtil dagens strabadser starter ved 10.00 tiden. Vi har kunne lave lige præcis det vi havde lyst til den pågældende dag, ingen stress og jag og masser af tid til leg osv.
Vi har simpelthen udforsket alle tænkelige legepladser, legestuer, museer osv i de her år. Vi har i vintermånederne primært brugt legestuernes tilbud, bla. Ordrup kirkes legestue om torsdagen har vi været glade for, Husum vold kirkes legestue om onsdagen og Messiaskirkens legestue om tirsdagen.Alle 3 steder koster det fra 5 kr til 30 kr pr gang om der er både sang og musik, fri leg og morgenbuffet bord bestående af friskbagte/købeboller, frugt, saft, the/kaffe og ellers bare et par rigtig hyggelige timer i dejlige børnevenlige omgivelser med engagerede og børneglade mennesker.
Derudover har Remisen på Blegdamsvej også tiltrukket mine børn en del. Der er der masser af plads til at boltre sig på, en stort legeskib, rutchebane, legeredskaber, boldbane, svævebane, legorum, computerrum, hobby/kreativtrum osv. Og det helekan man frit benytte.
Bibliotekerne rundt omkring i KBH og omegn har vi også benyttet os en del af. Der er en masse rigtig gode børnevenlige biblioteker der byder på en masse legetøj og ofte har bibliotekerne forskellige arrangementer, især teaterforestillinger har mine børn været glade for, hverdagsforestillingerne har været helt vildt gode. Hver vinter og forår har vi også været inde i det lille teater i KBH og set en forestilling der (dog ikke gratis her som på bibliotekerne), men alle pengene værd.
Om sommeren har vi været rigtig glade for diverse legepladser, især de bemandede legepladser hvor vi ofte har mødtes med andre hjemmegående som vi har mødt igennem legestuerne. Husum parkens legeplads og den bemandede legeplads i Vanløse (åh hvad er det nu den hedder?) har mine børn været meget glade for. Her er der altid masser af børn og cykler, biler og andet legetøj man kan låne og lege med. Ellers har det været alt fra zoo turer, legelandsturer (bla Grøndalscentrets legeland, capella Play, og Funcity) til hestevognskørsel på bondegårde som vi har besøgt. Det bedste af det hele er at jeg fra uge til uge har lagt en plan for hvad vi nogenlunde kunne tænke os den pågældende uge og så har jeg sat nogle mål for hvad jeg har kunne tænke mig at opleve med børnene. Vi er ikke altid på farten (men for det meste), men der er også rigtig mange hjemmedage hvor vi bygger huler i dynerne, bager kager/boller, , leger på værelserne, leger i haven, tager på tur til legepladser i nærområdet (højst 5 min gågang dertil),tegner, maler, laver perleplader, lavert ingenting, keder os og hvor vi ser rigtig mange dvd film på tv´et eller ser videor på youtube. Jeg vil sige at vores hverdag de sidste 2 år har været et mix af det hele, et mix af alt det de københavnske byer har af tilbud. Vi havde en kort periode en ladcykel som vi benyttede os af når vi skulle omkring, så har alle 3 siddet i den og vi er bare draget ud i det blå med madpakker og drikkedunke uden at vide hvad dagen byder eller hvad vi har skulle.. Alt i alt har det været en fantastisk tid jeg ikke ville være foruden i mit liv. 
Jeg har lært mine børn så godt at kende, været sammen med dem i alle deres gode timer, været den der trøster, leger med dem, har lært dem forskellige ting, puttet dem til deres lur osv. Jeg har ikke haft det store behov/overskud til at deltage i arrangementer med så mange andre hjemmemødre, jeg syntes at jeg har haft rigeligt i mine 3 børn og dem i hinanden.De leger så godt sammen.
Vores 3 mellemste drenge er nu startet i børnehave (i sidste uge) på deltid og det går så godt. De er så glade for deres skovbørnehave og jeg kan mærke at de er trygge, glade og harmoniske. Jeg er blevet så glad for hjemmelivet at jeg fortsætter hjemme i 3 år endnu med lillebror Carl på 8 uger, og vil tilbyde ham den samme fantastiske start på livet som mine andre drenge har fået. Jeg regner dog med at deltage i lidt flere arrangementer denne gang (med andre hjemmemødre, legegrupper når han er lidt større osv), da jeg jo kun er hjemme med ham så behovet er lidt større denne gang regner jeg med.
Nu skal det hele ikke lyde som om det bare har været lutter lagkage vores liv de sidste par år, det har da også til tider været benhårdt at være hjemmegående i en storfamilie med så mange drenge hjemme, men jeg elsker mit liv og ville aldrig have været foruden disse fantastiske år.

Det var lidt tanker herfra hjemmelivet.

4 kommentarer:

  1. Jeg blev helt forpustet da jeg læste din historie! Fedt at du prioriterede dine drenge, da du mærkede at det var nødvendigt. Mange af os har mistet evnen til at mærke efter da vi 'bare følger strømmen'. Det giver stof til eftertanke..

    SvarSlet
  2. WOW DITTE!!!! du er bare mega-sej! jeg føler mig forpustet til tider med bare 2. hvor var det fedt at læse dit indlæg. og hvor er det skønt at læse hvor dejligt dine drenge har det sammen. vi glæder os til playdates med Carl og dig i fremtiden :-)

    SvarSlet
  3. Men hvor er deres far? Han nævnes slet ikke næsten?

    SvarSlet